Filter

Categorie├źn

Brandstof

Type kachel

Vuurzicht

Merk

Gashaarden

Genieten van ‘echt’ vuur
 

Het vuur van een gashaard is schoon, gemakkelijk, veilig en bovenal sfeervol. Door gebruik van de nieuwste technieken kunt u met een moderne gashaard genieten van een heerlijke warmte en gezelligheid. In ons uitgebreide assortiment vindt u zowel haarden voor binnen als voor buiten.
Geen aardgas, maar toch een gashaard? Wij hebben de oplossing voor u!
Lees meer...

Is het nog verstandig om een gashaard te kopen? Jazeker!

Sinds we in de afgelopen decennia meer hebben geleerd over de opwarming van de aarde, het broeikaseffect en de verandering van het klimaat, weten we dat we maatregelen moeten nemen.
Aardgas is een van de broeikasgassen die de opwarming van de aarde mede veroorzaakt. Om de uitstoot te verminderen, zal er in de toekomst daarom minder aardgas gaan worden gebruikt.

Is het dan nu nog verstandig om een haard op aardgas aan te schaffen of deze te vervangen?
Wij denken van wel en we leggen je graag uit waarom.


Hoe snel gaan de veranderingen?

Op dit moment hebben vrijwel alle bestaande woningen nog een aardgasaansluiting. Van de nieuwbouwwoningen wordt nog ongeveer 50% aangesloten op het aardgasnetwerk. Omdat die woningen volgens de moderne maatstaven zijn geïsoleerd, kunnen dat soort woningen gebruikmaken van alternatieve vormen van energievoorziening als een warmtepomp.

Voor bestaande bouw is dat anders. Daarvan is de isolatie vaak onvoldoende voor een warmtepomp. Het ombouwen van deze woningen naar een klimaatneutraal alternatief bedraagt tussen de € 30.000 en € 50.000, volgens onderzoek van de Gasunie en Aedes (een vereniging voor woningcorporaties). Dat is een behoorlijke investering die niet iedereen kan opbrengen. De aanpassing bij een bestaande woning naar een alternatieve energievoorziening is bovendien niet altijd even milieuvriendelijk. Daar komen we later op terug.

Ook het verwarmen van een huis met behulp van zonnepanelen is in Nederland moeilijk, aangezien de zon vaak niet of niet voldoende schijnt. Op dat moment wordt de energie alsnog geleverd uit kolencentrales.
In de komende 30 tot 40 jaar zal gas dus nog steeds een belangrijke plaats innemen als het om verwarmen gaat.


Is een haard op aardgas een verantwoorde investering?

Als je een aardgasaansluiting hebt, maak je de juiste keuze om een haard op aardgas aan te schaffen. We geven je vier goede redenen:

1. Op dit moment is aardgas nog steeds een hele efficiënte manier om je woning te verwarmen. Het is ook nog steeds de goedkoopste energiebron. Waar gas per 1M3 ca. €0,65 kost is voor diezelfde warmte 10 kWh á €2.20 aan stroom nodig; een verschil van ongeveer 1.55 euro!

2. Het vervangen van een oude haard is beter voor het milieu. De moderne haarden verbranden namelijk veel schoner. Daardoor vermindert de uitstoot van jouw haard meteen drastisch. Bovendien is het rendement veel hoger.

3. In 2050 zal naar verwachting nog steeds een kwart van alle woningen in Nederland over een aardgasaansluiting beschikken. Tot die tijd zal er dus zeker nog aardgas worden geleverd.

4. De gemiddelde gebruiksduur van een haard is 15 jaar. Dat betekent dat je in 2033 weer toe zou zijn aan vervanging. Dat is nog zeker de moeite van de investering waard. Tegen die tijd zijn er waarschijnlijk ook weer nieuwe haarden die zijn aangepast aan de veranderende energiebronnen.
Misschien komt er dan wel biogas en methaangas (uit waterstof) uit het gasnetwerk waarmee je je kachel kunt verwarmen.

Voorlopig kun je ervan uitgaan dat de huidige gashaarden kunnen omgaan met alle soorten gas zoals ze op dit moment bestaan, waar dit gas dan ook vandaan komt.


Een nieuwe haard, beter voor het milieu

Als je een aardgasaansluiting hebt en je overweegt je woning te laten ombouwen, dan is het zaak om kritisch te kijken naar je huidige milieubelasting en de milieubelasting die de betreffende aanpassing met zich meebrengt.

Als je bijvoorbeeld in een bestaand huis voor een warmtepomp kiest, dan moet je je woning goed laten isoleren om de warmtepomp rendabel te maken. Doe je dat niet, dan is een warmtepomp niet effectief. Het isoleren van je huis is een behoorlijke belasting voor het milieu omdat er bij een dergelijke verbouwing veel afval vrijkomt. Die moet ook weer worden verwerkt.

Ook als je kiest om het verwarmen in plaats van gas door elektra te vervangen, dan geldt dat dit ergens moet worden opgewekt. Als dit met zonnepanelen gebeurt, is dat natuurlijk beter voor het milieu, maar om je hele huis te verwarmen met zonne-energie is in Nederland bijna onmogelijk. Je kunt met zonne-energie best de nodige elektrische apparaten overdag laten draaien maar ’s avonds wekken zonnepanelen niet voldoende elektriciteit op. Op dat moment wordt jouw energie alsnog opgewekt door een kolencentrale.

De ontwikkeling van duurzame energie voor bestaande bouw heeft nog wel een aantal jaar nodig. Tot die tijd is aardgas een hele efficiënte energiebron. Wel is het goed om te kijken naar de leeftijd van je haard. Een gashaard die ouder is dan 10 jaar, heeft aanzienlijk minder rendement en is vervuilender dan een nieuwer exemplaar.

Een gashaard, nog jarenlang een moderne sfeermaker !
 

Vele merken en modellen aan gashaarden

Interesse in een gesloten of open gashaard? Kom dan eens kijken in onze showroom.
Wij zijn officieel dealer van de gashaarden van Kal-fire, DRU, Faber, Bellfires, en Wanders en houthaarden van Kal-fire, Barbas, Wanders, Skantherm, Dovre en Dik Geurts
De inspiratiebron voor jouw nieuwe kachel!