Verantwoord hout stoken

De Groot Kachels

Zo steek je een haard juist aan

Tijdens de koude winterdagen kruipen we het liefst met een glas wijn en een goed boek voor de haard. Maar steken we deze warmtebron eigenlijk wel op de juiste manier aan?

Veel mensen denken dat je een stapel kranten of een aanmaakblok nodig hebt, maar met het oog op duurzaamheid en milieu kun je beter andere methoden hanteren. De Groot Kachels, haardenspecialist van hoogwaardige hout- en gashaarden, legt het graag uit aan de hand van drie tips. Op die manier geniet je verantwoord van een sfeervol haardvuur!

Tip 1: Kies voor een gesloten houthaard

Een van de belangrijkste factoren voor een verantwoord houtvuur is dat je een gesloten houthaard hebt en geen openhaard. Deze produceren vrijwel geen fijnstof en geur en verspreiden transparante rook, in tegenstelling tot een openhaard. Bovendien zorgen gesloten haarden voor een optimale warmteverspreiding en schone verbranding. Al helemaal wanneer je haard voldoet aan de strengste Europese milieueisen en kies daarnaast voor een erkende installateur. Een correcte installatie van uw haard en rookkanaal zijn voorwaarden voor een schone verbranding.
Gebruik altijd schoon en droog hout en ontsteek uw haard volgens de Zwitserse methode

! Stook niet bij mistig en windstil weer. Onder deze weersomstandigheden is de trek in uw schoorsteen een stuk minder en kunnen rook en gassen zich minder snel verspreiden.
De Groot Kachels
De Groot Kachels

Tip 2: Hanteer de Zwitserse stookmethode

Goed en verantwoord stoken draagt bij aan een minimale fijnstof uitstoot en een hoog rendement. U heeft bovendien minder hout nodig.
• Gebruik altijd onbehandeld, schoon en droog hout.
• Stook volgens de “Zwitserse” methode:
• Leg grote blokken onderop en leg hier kruislings een laag overheen.
• Verdeel hier enkele aanmaakhoutjes overheen
• Leg bovenop één of meerdere aanmaakblokjes en steek deze aan.
• Steek het vuur van boven aan. Dit zorgt voor een minimale rookontwikkeling; het koude rookkanaal wordt “voorverwarmd”. De gassen en de rook die vrijkomen uit het onderliggende hout verbranden alvast.
• Laat de liftdeur enkele minuten op een kiertje staan tot het hout goed brandt, sluit vervolgens de deur.
• Vul pas bij als de houtblokken volledig zijn verbrand en er een asbed is ontstaan. Eén laag blokken is voldoende.
• Laat tijdens het stoken de secundaire luchttoevoer gedeeltelijk of helemaal open.
• Klaar met stoken? Laat de haard met gesloten deur volledig afkoelen.

Tip 3: Gebruik droog en gevarieerd hout

Voor het stoken is het belangrijk dat je droog hout gebruikt. Droog hout heeft een vochtigheidsgraad van ongeveer 15% en zorgt voor een goed verbrandingsproces; vochtig hout vervuilt namelijk de keramische ruit en geeft een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Vochtig hout verlaagt ook de temperatuur in de haard en verbruikt onnodig veel energie, omdat het vocht eerst uit het hout moet verdampen. Wil je een optimaal vlammenspel creëren? Dan kun je het beste verschillende houtsoorten combineren, zoals loofhout en hardhout. Zorg wel voor goede kwaliteit hout. Afvalhout, waar bijvoorbeeld verf aan zit, verkort de levensduur van een haard en is schadelijk voor mens en milieu en is dus sterk af te raden.
De Groot Kachels
De inspiratiebron voor jouw nieuwe kachel!